По пътеките на православното християнство

26 юли

Рано сутринта тръгваме от Ловеч за Гърция. След няколко часа път сме на Кулата. Не се наложи да чакаме. Минаваме границата. Гърция ни посреща слънчева и цветна. Не след дълго автобусът спира пред хотел „Сюита“ в Паралия, Катерини, където имаме резервация. Близо сме до морския бряг. След кратка почивка сме на плажа. Наслаждаваме се на морския бриз, слънцето и водата. Хапваме гръцки специалитети в крайбрежното ресторантче и с оживление обсъждаме какво ни очаква утре – нашата цел е поклонническо пътуване до скалните манастири на Метеора.

27 юли

Закуската е по-рано от обикновено. В 8.30 автобусът потегля към равнината Тесалия, където се извисяват величествените скали на Метеорите. След два часа път автобусът спира в Каламбака. Влизаме в работилница за икони „Зиндрос“, където ни посрещат две българки, които рисуват икони. Едната е родом от Габрово, а другата от Хасково. Представят ни технологията за направата на икони – как се избира дървото, как се приготвя грунда, как се използва златното фолио. Накратко… Мисля си, че да владееш техниката не е достатъчно. Към иконата трябва да протягаш с чисти ръце. Да си постил, да си се изповядал и причастил… Тези мисли останаха в мен с надеждата, че комерсиалното не ни е завладяло напълно. След беседата имахме възможността да си купим от магазинчето към работилницата сувенири. Разбраха, че сме църковен хор и ни помолиха да изпеем някое песнопение. Запяхме Трисветата песен. Шумът в магазина постепенно стихна. Аплодисменти. Чухме прекрасната думичка „Благодарим“ и усетихме тъгата на нашите сънароднички по Родината, пречупена през призмата на сълзите.
Автобусът пълзи по тесния и опасен път нагоре. Пред очите ни се извисява най-големият манастир – „Св. Преображение Господне” или Великият метеор. Величествено издигащата се скала и кацналият върху й манастир ни завладяват дотолкова, че не усещаме как изкачваме стъпалата до него. Ние сме „горе в небесата“– това означава в буквален превод думата Метеора. Осмото чудо на света.
Поемаме си въздух и влизаме в светата обител. Пред нас се отварят дверите на духовното. Накъдето да погледнеш, чувстваш, че светът е вече далеч от теб. В храма оставаме дълбоко впечатлени от изписания в централния купол образ на Христос Вседържител, както и на останалата стенопис и иконопис. Тук съвсем осезаемо чувстваме суетата на света и красотата на подвига на истинските аскети. Разглеждаме музея, където са изложени ценни старинни икони, ръкописи и църковна утвар. Всички сме удивени от подвига на подвижниците, обитавали тези непристъпни и до днес скали, подвиг, който те са извършили като външен израз на тяхната вяра в Христос.
Времето, което ни отпусна екскурзоводът бързо изтече. Заставаме до дървения парапет на площадката, правим мечтаната фотосесия и групата ни поема по обратния път.

28 юли

Потегляме към манастира „Св. Йоан Богослов” в с. Суроти. Селото се намира южно от Солун. В манастира се намира гроба на Св. Паисий Светогорец.
През януари 2015 г. старецът Паисий Светогорец (1924-1994) бе причислен от Вселенската патриаршия към сонма на православните светии. Неизброимо много са изумителните разкази, свидетелстващи за благодатните дарове, които е притежавал старецът Паисий и е раздавал за благото на хилядите хора, които са търсили помощ и съвет от него. Затова и името му става символ на радост и утеха – за всеки, който се е докосвал до личността му и до духовната му мъдрост.
С надежда се нареждаме на опашката. Всички усещаме неговото присъствие. Плачем и се молим…
В манастира се намират и мощите на св. Арсений Кападокийски. По думите на очевидци неговата молитва „можела камък да пробие”, да излекува глухи, слепи, парализирани и бесновати.

29 юли

Тръгваме отново рано. Малко преди обяд пристигаме в Солун. Спираме пред един от символите на града – Бялата кула. Под ярките слънчеви лъчи започва нашата тур-обиколка в града, която завършва пред митрополитската петкорабна катедрала „Св. Димитър Солунски”, посветена на св. великомъченик Димитър. Възхитени сме от храма, в който има стенописи и колони от VII в. сл. Хр. Благоговейно свеждаме глави и се молим пред нетленните и мироточиви мощи на св. Димитър. С трепет установяваме, че благоуханието на тялото на светия угодник се усеща още преди да се пристъпи към ковчега му.
Искаме да останем по-дълго, но времето бързо тече. Имаме още час и половина за свободна програма. На никого от нас не му се иска да си тръгва, но автобусът ни чака до Бялата кула и ние тихо, потънали във впечатленията от изминалите дни потегляме за Ловеч.

За възможността да осъществим това поклонническо пътуване от все сърце благодарим на Ловчански митрополит Гавриил, на отец Михаил Ковачев и настоятелството на Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“.

Back to Top