Хорът

Православното църковно пение е красиво, но сложно изкуство. Строгата дисциплина на диригента, отчетливата артикулация и умението да четеш музикалните текстове, съсредоточеното внимание към своята и на другите гласове партии – това далеч не е всичко. Защото да предадеш в музикални звуци духовната тъкан на молитвата е дело преди всичко на вярващо сърце, за което са характерни серьозност, спокойствие, молитвеност, православен светоглед. Въплътени в красивите музикални икони на Православието тези религиозни чувства непременно се предават и на слушателите, помагайки ни „да издигнем сърцата си нагоре“.

Певческият състав възниква като камерен състав през м. септември на 2016 г. с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил и предложението на председателя на църковното настоятелство прот. Михаил Ковачев.

Катедралния женски хор „Достойно есть“ украсява неделното и празнично богослужение в новата катедрала на Ловеч „Св. св. Кирил и Методий“. Репертоара включва песнопения, които са от ортодоксалната ни традиция: старобългарски монодични песнопения, хорово пеене a capella от класиците на българската църковна музика, както и песнопения от съвременни композитори.

През 2020 година женски хор „Достойно есть“ е поканен да участва в международния фестивал „Празник на духовната музика” в град Габрово.

През 2021 година участва в Национален православен фестивал „Св.св.Кирил и Методий“ град Попово. Фестивалът е с конкурсен характер и хорът е отличен с първа награда.

През есента на 2021 година хорът участва в честванията в Полша по повод Деня на независимостта, организирани от Българското посолство и Българския културен институт, които преминават със старобългарска църковна музика и под знака на Кирило-Методиевото дело.   Женски хор „Достойно есть“ с огромен успех представя най-доброто в своя репертоар в два самостоятелни концерта във Варшава и Супрасъл.  

През 2022 година хорът участва във Фестивала на православната музика „Св. Богородца – Достойно есть“ град Поморие, където получи грамота за красива хорова звучност и стилно изпълнение на църковните песнопения.

През 2023 г. хорът взе участие в  XIII Международен хоров събор „Дунав – река на приятелството и песента“. Там е удостоен с  Диплом от Българския хоров съюз, а от Община Силистра и   НЧ „Доростол-1870“ получава  Плакет и Сертификат за участие.

Диригент

Хористи

Back to Top