Храмът

Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ – новото духовно и архитектурно великолепие на люляковия град

Ловеч със своята духовна и героична история, и като център на една от най-древните епархии в България, се нуждаел от великолепна първопрестолна църква. Историята започва още в далечната 1895 г., когато неколцина ловешки първенци, заедно с митрополита и свещениците, замислят изграждането на голям православен храм. Последвалите войни в началото на ХХ век отлагат благочестивото им намерение.

През 2001 г. начело на Ловчанска епархия застава Митрополит Гавриил, който с ентусиазъм се заема да осъществи това дело. На 11 май 2005 г. е направена първа копка на Катедралата „Св. св. Кирил и Методий“, а на 29 ноември същата година е положен и основният камък върху парцел от 3,5 декара на централния площад в гр. Ловеч. В непосредствена близост се намират сградите на областната управа и кметството.

Самата катедрала заема 850 кв. м застроена площ и представлява трикорабна базилика с три престола и е на две нива. Приземното ниво е посветено на празника Въведение Богородично, а горното ниво – на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Южният и северният престоли в горното ниво са посветени съответно на Преп. Йоан Рилски Чудотворец и на Св. Николай, архиеп. Мирликийски, Чудотворец. 25-метровата катедрала има 4 купола – един централен, по един от северната и южната страна и един върху камбанарията.

Храмът е построен за 12 години с помощта на много колективни и частни дарители. Архитект на идейния проект е йеросхимонах Роман от манастира „Св. Дух“ в Оропос, Гърция, чийто игумен е съвременният духовен старец схиархимандрит Тимотей Сакас. Работният архитектурен проект е дело на арх. Цветана Ковачева.

Храмът впечатлява и със своето вътрешно благолепие – изящни полилеи, изработени по поръчка в Украйна и Русия, удивителни стенописи, дело на известния български зограф Владимир Аврамов, дърворезбован иконостас – истинско произведение на изкуството, излязло изпод ръката на смолянски майстори, красива мраморна настилка.

Апостолският ред на иконостаса е удължен: от южната страна – с икони на български светии като Св. княз Борис-Михаил Покръстител, Св. патриарх Евтимий Търновски, св. мчца Злата Мъгленска, а от северната страна – с икони на светители на Православната Църква. Храмът в долното си ниво е оборудван и с помещения, където ще бъдат разположени храмова библиотека, стая за неделно училище, кухня, стая за майки с деца и др.

През пролетта на 2017 г. се извършва освещаването на основната част от храма, който носи имената на равноапостолните и славянобългарски просветители Кирил и Методий. Светите братя са покровители на България и на Европа, денят им чества като свой празник и Ловеч – градът, в който се ражда музиката на най-съкровения химн в прослава на делото им.

Храмът „Св. св. Кирил и Методий“ е удостоен с наградата „Сграда на годината“ 2017 г. в раздел „Паметници на културата“.

В храма всеки ден се провеждат богослужения, а в неделя Божествената Света Литургия е украсена от песнопенията на катедралния женски хор „Достойно есть“.

Ние сме благодарни на своя епархийски архиерей Ловчанския митрополит Гавриил за положените изключителни усилия, за да имаме в сърцето на Ловеч нов дом Божий. Хората споделят, че считат краткия период и успешното изграждане на катедралния храм в Ловеч за Божие чудо и Божия милост.

Спаси, Господи, люди Твоя!

Back to Top