Участие в програмата по повод 144 години от Освобождението на Ловеч

С гражданско поклонение и тържествен военен ритуал днес Ловеч отбеляза датата 22 август – денят, в който преди 144 години посрещна Освобождението си от Османското иго и постави основите на местното самоуправление. Основното събитие бе от 18.30 часа пред Белия паметник в парка „Стратеш“, където се събраха много граждани, военнослужещи и гости на града. Поздравителен адрес отправи и временно изпълняващият длъжността Генерален консул на Русия в Русе Любов Агеева. Тя посочи, че битката при Ловеч е била от голямо значение за изхода на Руско-турската война от 1877-1878г.

По-рано в храм „Света Троица“ се състояха панихида за загиналите и благодарствен молебен. Цветя и венци бяха поднесени на паметника в двора на храма, както и пред останалите паметни места в Ловеч. Това са паметната плоча на Цачо Шишков на едноименната улица, Кървавият паметник в кв. „Дръстене“, паметникът на Гложенеца, Черният паметник, както и на паметниците в Алеята на българо-руската дружба в парк „Стратеш“.

Вечерта завърши на откритата сцена на площад „Тодор Кирков“ с голям музикално-танцов спектакъл „Освобожденци“, организиран от  Народното читалище „Бяла Анаста-2016“ във който участвахме и ние – женски хор „Достойно есть“.

Back to Top