Нашият храмов празник

11 май  е ден в който Българската православна църква почита Св. св. Кирил и Методий. Делото им е велико и необятно. Създаването на българската азбука и писменост, както и превеждането на светите книги е истински културен подвиг, бележито постижение пред което и днес всички ние се прекланяме.

Тържествения ден започна със св. Литургия в нашия Катедрален храм. Богослужението беше възглавено от Негово високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил в служение с архм. Викентий Митев, архм. Михаил  Диловски, ст. иконом Кънчо Кабадийски, ст. ик. Вениамин Павлов, свещеник Мартин Йотов и дякон Петър  Милошов. Песнопенията изпълни катедралния женски хор „Достойно есть“ под диригентството на г-жа Димитрина Дренска. На богослужението присъстваха кметът на Ловеч –  г-жа Корнелия Маринова, председателят на Общинския съвет г-н Петър Цолов и заместник-кметът Венцислав Христов.

След Литургията пред храма започна тържество. Началото бе с военен ритуал и тържествено издигане на знамето на Община Ловеч.  Женски хор „Достойно есть“ и градски духов оркестър „Ловеч“ изпълниха „Върви, народе възродени“ – химн на българската просвета и култура.

През 1892 г., големият български писател и общественик Стоян Михайловски, написва възторженото стихотворение „Химн на Св. св. Кирил и Методий“. Като български всеучилищен химн обаче, текстът придобива известност 9 години по-късно, когато учителят по музика Панайот Пипков написва мелодията към него.

Станало е в Ловеч на 9 май, в час по пеене. Още преди да е ударил училищният звънец за края на часа, мелодията била завършена, а учениците я разучили и запяли. Песента е изпълнена за първи път на 11 май 1901 г. в Ловеч като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий.  Днес песента е обявена за Химн на българската просвета и култура. Преведен на 21 европейски езика и е визитната картичка на България в Европа.

По време на тържеството бе обявено званието „Почетен гражданин на Ловеч“ за д-р Румяна Нановска за изключителен принос в борбата с КОВИД-19 през 2020 година. С Почетен медал на град Ловеч бе удостоен музикалният педагог и дългогодишен диригент  Красимир Андреев. Със специални грамоти бяха наградени и седем лекари за доказан висок професионализъм, личен пример и активен принос за опазване здравето на гражданите по време на  пандемията от COVID-19.

Беше прекрасен ден! Слава на Светите братя и по техните молитви Господ да ни дарува сили да пеем за негова прослава!

Back to Top