Катедрален хор „Достойно есть“ с участие в международен форум в Силистра

На 30 април на сцената на Драматично-кукления театър в град Силистра се проведе XIII Международен хоров събор „Дунав – река на приятелството и песента“ в който участвахме и ние Катедрален хор „Достойно есть“. Организатори на проявата са НЧ „Доростол-1870“ и Смесен хор „Седянка“ с партньори Българският хоров съюз и Съюзът на народните читалища, под патронажа на кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов.

Силистра има богати музикални традиции. Историческата справка  гласи, че през 1910 г. Силистра става домакин на Първия събор на хоровете от крайдунавските градове, организиран  по инициатива на диригента на хор „Седянка“ Петър Бояджиев, и това събитие по своя характер придобива национална значение. Участват хорове от Русе, Тутракан и Видин. В журито са Добри Христов, Николай Ив. Николаев, Павел Щорс, Н. Абаджиев. Вторият събор  се провежда след пауза от 56 години. В чест на Първия събор на хоровете  се открива възпоменателен паметник – единствения паметник на песента у нас, а от 1984 г. събора става международен.

Тази година взеха участие девет хора, седем от България и два от Румъния. Бяхме посрещнати от фотодокументална изложба, посветена на Петко Стайнов, подредена във фоайето на театъра. Събора започна с дефиле в Дунавския парк до Паметника на песента, водено от Духовия оркестър на Община Силистра, където над 230 участници с венци и цветя отдадоха заслужена почит на предшествениците.

В концертната програма всички хорове поднесоха богат и интересен репертоар пред силистренската публика. Всички хорове получиха Диплом от Българския хоров съюз и цветя от организаторите. След това в прекрасната зала Версай, в приятелска обстановка получихме от ръководството на читалището и от Община Силистра Сертификат за участие и Плакет.

Едновременно с това, на втори план посетихме Ивановските скални църкви, манастира „Св. Димитър Басарбовски“, резервата „Сребърна“, катедралния храм „Св. ап. Петър и Павел“ в Силистра и  манастира Дервент в Румъния. В катедралния храм на Силистра бяхме посрещнати от г-жа Цветана Цанова и Отец Иван Чобански – член на църковното настоятелство и епархийски съветник, който ни разказа за Доростолската митрополия и доростолските светци. Поклонихме се на много мощи на светци, включително и на частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий. В тяхна чест изпяхме тропара на Светите братя и още няколко песнопения.

За тези прекрасни три дни изпълнени с незабравими преживявания, благодарим на Бога, на настоятелството на нашия храм, на НЧ „Доростол-1870“ и диригента на Смесен хор „Седянка“ – г-жа Лидия Кулева по чиято покана се озовахме в Силистра.

Back to Top