Хор „Достойно есть“ с първа международна изява – два самостоятелни концерта и огромен успех в Полша

С благодарност към всички за подкрепата и възможността да представим Ловеч и България!

Катедралният православен хор „Достойно есть“ при храм „Св. св. Кирил и Методий“ в  Ловеч се представи с огромен успех в два самостоятелни концерта в Полша. Гостуването на хора бе посветено на 22 септември – Денят на Независимостта на България. Първият концерт бе в прекрасната бална зала на Кралския комплекс „Лаженки крулевские“ във Варшава.

Както пише в публикацията на сайта си Българският институт по културата във Варшава,          

Празничното събитие събра представители на Администрацията на президента, на Министерството на външните работи, на културни институциии и на местните власти в Полша, както и дипломатическия корпус, с присъствие уважиха честването Апостолическият нунций и делегация на Полската православна църква. В приветствието си Н. Пр. Маргарита Ганева – извънреден и пълномощен посланик на България в Полша, очерта историческите и съвременни символи и значение на датата 22 септември в българския празничен календар.

Езикът на музиката е разбираем за всички и участието на катедралния хор бе носител на онази толкова необходима спойка в дипломацията – да представиш Родината си достойно, чрез духовното богатство на православната музика. Основната част от репертоара на църковния хор бе православни песнопения от ралични епохи и автори, завладяли безкомпромисно аудиторията, независимо от националност и вяра.

Източник: http://bikpolska.pl

Вторият концерт бе на 23 септември в Супрасълския православен манастир  в Североизточна Полша – място, свързано с традицията на Преславската книжовна школа. В деня на концерта бе и откриването на експозицията  „Европейският път на Светите братя Кирил и Методий“, отразен в експозиция на Кирило-Методиевския научен център при БАН. Концертната програма на женския църковен хор предвидливо започна със сътворения от Панайот Пипков в Ловеч „Химн на Св. св. Кирил и Методий“ и „Тропар на Св. св. Кирил и Методий“ от отец Кирил Попов. В края на официалната концертна програма хористите изпълниха популярна полска народна песен в чието изпълнение въодушевено се включи и публиката.

Пълна зала с разнородна публика и респектиращо присъствие на духовници и учени, имащи отношение към делото и житието на Светите братя.

Източник: http://bikpolska.pl

Сред тях бяха игуменът на Супрасълския манастир, проф. Александър Наумов – един от най-добрите познавачи и специалисти в областта на средновековна славянска литература. Полската публика горещо аплодира изпълненията на Катедрален хор „Достойно есть“ в концертната зала на Супрасълската академия – едно от основните православни образователни средища в Централна Европа. 

Хористите имаха възможност да посетят музея на иконите в самия манастир и двата православни храма в манастира. Вълнуващо преживяване бе поклонението на чудотворната икона на Богородица „Достойно есть“ – пред нея хорът изпя „Достойно есть“ – хвалебната песен в нейна чест.

Впечатляващо бе, изключителното внимание и грижа, към Катедрален хор „Достойно есть“ по време на пребиваването в полската столица. Тази задача перфектно изпълни екипът на Блгарския културен институт с директор Калина Станчева и личната ангажираност и внимание от Н. Пр. Маргарита Ганева – извънреден и пълномощен посланик на България в Полша.

Back to Top