СЛАВОСЛОВИМ БОГОРОДИЦА

Благодарим Ти , Богородице, че прие това наше пеене!

Има празници в календара, които са различни. Едновременно извисени и смирени. Такъв е светлият празник Благовещение на Пресвета Богородица.

На 22 март в навечерието на Благовещение, женски хор „Достойно есть“ представи концерт-спектакъл под надслов „Славословим Богородица“.  Празничната вечер бе в приземния храм „Въведение Богородично“ на новата катедрала  „Св.св. Кирил и Методий“ в Ловеч. Това бе не просто концерт, а спектакъл от песнопения редувани от житиеписен разказ, припомнящ най-важните събития от земния път на Пресветата Дева – от Нейното рождество до Нейното славно успение. На фона на специално подбрани  богородични икони, изпълнихме молитвата „Отче наш“, „Достойно есть“, „О Тебе радуется“, богородични тропари и др.

Идейният проект, сценарият и подготовката на концерт-спектакъла е дело на г-жа Димитрина Дренска – диригент на хора с безрезервната подкрепа на отец Михаил.

Творчески съмишленици и партньори ни бяха артистите Нина Суванджиева и Петър Стойчев. Техническата подкрепа бе от Пламен Димитров (Рейнбоу мюзик) – озвучаване и осветление, Асен Топалов – мултимедия и графичен дизайн, Пламен Йотов – видеозаснемане и пост обработка.

Такъв концерт-спектакъл се реализира за първи път в биографията на женски хор „Достойно есть“. Подготвен бе с много труд, репетиции, отдаденост, вълнение, но най-вече, сътворен с вяра, духовна потребност и всеотдайност. Затова и получената гореща подкрепа от публиката в цветя и аплодисменти, истински развълнува всички. И колкото и странно да е за събитие в храма – хорът изпя като бис още веднъж последното песнопение – „Взбранной воеводе“.

Благодарни сме за подкрепата на всички. Убедихме се, че в храма има потребност и от такива събития, които само могат да усилват вярата и духовната сила.

Ето и цялата програма с песнопения и тропари, изпълнена в празничната вечер:

 1. Тропар на Въведение  Богородично, български напев гл.4                  
 2. Исаие ликуй  – български напев гл.5
 3. Богородице дево, радуйся – муз. Георги Попов
 4. О Тебе, радуется – гръцки напев, обр. Кирил Постернак
 5. Отче наш – български напев, обр. Петър Динев
 6. Победната песен – муз. Георги Попов
 7. Из „Опело Христово“ – източен напев
 8. Люди ликуйте – сръбска нар. мелодия, текст Св. Николай Велимирович
 9. Достойно есть № 3 – муз. Стоян Бабеков
 10. Тропар на Успение Богородично  – български напев гл. 1, солист Олга Цветкова
 11. Взбранной воеводе – напев от Ипатиевския манастир, обр. Дмитрий Яичков

Back to Top