Разходка с лодка

На 14 септември се навършиха 7 години от първата репетиция на хора.

Тази дата считаме за рождена на нашия хор и по този повод решихме да празнуваме, но малко по-различно – направихме си разходка с лодка.

На 16 септември се отправихме към град Луковит към еко пътеката Искър-Панега. Казват, че е една от най-красивите в България. Пътеката се движи по течението на река Златна Панега и е осеяна със скални арки, геоложки образувания, мостчета, беседки, пейки. Пътеката се обхожда пеша за около 2 часа, но ние решихме да я разгледаме с лодка. Видяхме прекрасни панорами, минахме под мостчета и покрай отвесни скали. Реката е дълбока 2-3 метра, но водата тече бавно и спокойно. По пътя си срещахме лебеди, патици, водни лилии – красота.

С лодката стигнахме до Златния парк и чудна малка къщичка, плуваща във водата. В този оазис гнездят 128 вида птици, много от които са записани в Червената книга на България. Неповторимо преживяване!

Втората ни спирка беше „Златният парк“ край Луковит. Това е приказно кътче у нас. Паркът е дело на истински ентусиасти и любители на приказките, които са решили да доставят радост на малки и големи. Тръгвайки по алеята, отвсякъде ни заобикаляха причудливи къщурки, фигури и малки езерца. Всички къщички, сякаш са обитавани от приказни герои. Изградени са от естествени материали. Най-впечатляваща е тази в края на парка, от чиято тераса се открива изглед към язовира, който се намира точно до нея. Насред него се намира и приказната малка плаваща къщичка с тревист покрив, обитавана от патиците във водоема. Посетихме и грънчарницата, където ни показаха как се работи с грънчарско колело.

Третата спирка е чудо на природата – пещера „Проходна“. Този природен феномен е известен като Очите на Бога. Поглеждаш нагоре и виждаш идеална форма на симетрични очи, а с повече въображение виждаш и сълзите им. От друг ъгъл се виждат две хвърлящи светлина надолу очи.

Пещерата има добра акустика. На една от стените има вградена икона на Иисус Христос и пред нея обяснимо не се сдържахме – изпяхме Христос Воскресе.  Имахме и  щастието в пещерата да видим любители на скалното катерене, които аплодираха нашето спонтанно изпълнение.

Прекрасен рожден ден. Върнахме се в Ловеч приятно уморени, но вдъхновени  и с чудесни впечатления.

Back to Top