На Въведение Богородично

Днес 21.11.2020 г. е „Въведение на Пресвета Богородица в храма“- голям църковен празник, с който се почита  Богородица – наша закрилница, застъпница и утешителка.

„Днес е предобразът на Божието благоволение и проповедта за спасението на човеците:
в храма Божий Дева тържествено се явява и на всички Христа предвъзвестява.
На нея и ние тържествено нека извикаме:
Радвай се, изпълнение на Създателевата разпоредба.“

Божията Майка била въведена в Йерусалимския храм от родителите си св. Йоаким и Анна, когато навършила 3 години. Веднъж въведена в Светая Светих, Тя се възпитавала в любов към Бога и достигнала такова съвършенство в добродетелите, че била удостоена да стане Богородица.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът „Въведение Богородично“ в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

С тържествена Литургия бе отбелязан празника „Въведение на Пресвета Богородица в храма“ в приземния храм на катедралния храм в Ловеч, именуван по същия начин. Службата беше водена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. В служение с Владиката участваха председателят на църковното настоятелство при храма прот. Михаил Ковачев, ст. иконом Любомир Казашки, ст. иконом Вениамин Павлов, свещ. Тихон Борисов и дякон Петър Милошов.

По време на Литургията Митрополит Гавриил удостои отец Михаил Ковачев с офикия „свещеноиконом“ . Повишението му се дава за достойното му служение. Ние – женски хор „Достойно есть“ с радост участвахме в богослужението. Почетохме Богородица с нашите песнопения и молитви. Радваме се на повишението на отец Михаил! Нека Пресвета Богородица ни закриля и ни дава сили за добри дела и непоколебима вяра. Амин.

Back to Top